AVG'tje maar dan anders
AVG'tje maar dan anders
Rooster de noten lichtbruin in een droge koekenpan, terwijl je ze regelmatig omschept.
Laat een beetje afkoelen (haal ze uit de pan) en snijd ondertussen de lenteui en de peterselie mooi fijn.
Hak de noten redelijk fijn; er mogen ook wel wat grotere stukjes zichtbaar zijn. Dit kun je in de keukenmachine doen. Maar met een scherp hakmes op een grote plank is dit ook snel gefixt.
Doe in een wijde schaal: de rijst, de geraspte nootmuskaat, een geperst teentje knoflook, de lenteui, de peterselie, het geklutste eitje, flink wat versgemalen peper, de tamari, de paneermeel, de mosterd en de notenpasta/pindakaas.
Roer alles goed door elkaar, proef even of er nog wat zout of peper bij moet en kneed tot een goed samenhangend en tikkeltje plakkerig deeg.
Vorm er 8 balletjes van, voor iedere eter 2 stuks. Als je minder tijd hebt kun je ook platte schijven vormen. Die bakken sneller gaar.
Bak de balletjes of schijven mooi bruin en knapperig aan alle kanten in een koekenpan met een laagje olie.
Lekker met gekookte nieuwe aardappelen, die je in de schil kookt, met wat lekkere olijfolie.
En groene asperges: Snijd de stugge uiteinden er vanaf (zo’n 2 - 3 cm) en hussel om met olie met een teentje knof en een snufje zout en peper. Rooster ze zachtjes aan alle kanten in de grillpan gedurende ongeveer 15 minuten.
Je kunt de notenballetjes makkelijk twee dagen in de koelkast bewaren. Of invriezen en weer opbakken.
Ingrediënten voor personen
- 110 gram koude, gekookte rijst
- 70 gram panko (Japans broodkruim)
- 150 gram ongezouten, gemengde noten
- 1 el pindakaas of notenpasta
- 1 ei (M)
- 2 el platte peterselie
- 2 lente-uitjes
- 1 teen knoflook
- 1,5 tl mosterd
- 1 mespunt gemalen nootmuskaat
- 1 el tamari (of sojasaus)