Recepten
Deze gnocchischotel is eigenlijk iets teveel van het goede. De hartige smaak van de knoflook, paprikapoeder, salie en kaas wordt heerlijk geabsorbeerd door de gnocchi. Als je het combineert met het frisse sausje heb je voor je het weet de hele bak leeggegeten en zit je nokkie nokkie.
Als je eens wilt vlammen in de keuken, maak dan deze strudel. Steek geen energie in het maken van ingewikkeld deeg. Koop het kant en klaar. De glansrol is weggelegd voor de dunne laagjes gegrilde groenten. Drapeer ze op je uitgerolde deeg als een vrolijk schilderij. Strooi er zontomaatjes, parmezaan en pesto over om de puntjes op de i te zetten. Rol op en bak goudbruin. En dan komt het leukste onderdeel van dit gerecht: het aansnijden van die kleurige plakjes. O ja en het opeten.
Neem de smaak van intens pure chocolade in gedachten. Voeg daar de smaak van hazelnoten aan toe. Maak het af met een flintertje sinaasappelrasp. Verpak het in een crunchy korstje. Heerlijk met een straffe bak espresso. Of een kop earl grey………….
Dahl is een Indiase linzenstoof, die saai klinkt en er ook nog eens suf uitziet. Maar laat je niet misleiden, deze bruine prut is je reinste comfortfood door de fijne, rijke smaken die erin zitten. Hapt heerlijk weg met een stuk naan, witte rijst en een crispy salade.
Ik doe dit jaar lekker lui met de kerst. Eerste kerstdag brengt de kerstman een rijsttafel. Tweede kerstdag kookt de engel des huizes de sterren van de hemel. Dus derde kerstdag hoef ik pas weer aan de bak. Ik maak dan een no nonsese groen-met-rood-stamp. Met geroosterde spruitjes. Makkelijk en toch smakelijk. Lekker puur eten na al die kerstliflafjes!
Ik hou niet van de kou en donkerte van december. Geef mij maar lange, lichte zomerdagen, waar nooit een einde aan lijkt te komen. Toch heb ik een goeie truc om de winter keihard te lijf te gaan en wel met een warmteoffensief. Ik pak mezelf lekker dik in en duik de keuken in voor stoofschotels, die bol staan van de smaken. Doe maar met mij mee en maak dit suddergerecht van paddestoelen met groente en rode wijn. Smaakt heerlijk op een ondergrond van romige polenta. Vind je polenta te papperig, dan neem je gewoon aardappelpuree.
Appels met peren vergelijken is het lekkerste wat er is. Neem een landerige, regenachtige zaterdag en bak deze heerlijk taart. Kijk naar de taart en zie al meteen de verschillen. De appelkant is mooier bruin dan de perenkant. En proef de verschillen: appel is lekker fris en vrolijk. Peer is sappig, zoet en comfortfruit. Beiden combineren goed met de amandelcrèmelaag eronder. Deze taart is even een werkje. Maar dan heb je ook wel iets heerlijks bij de thee!
Haastje repje een maaltijd in elkaar flansen. Het is niet aan mij besteed. Vaak smaken die snelle happen niet geweldig en gaat er veel zout in om het snel op smaak te krijgen. Maar ik heb ontdekt dat je met orzo en biet een snel én lekker gerecht in elkaar kunt draaien.
Tofu staat bol van de eiwitten en smaakt eigenlijk naar niks. Klinkt als saai voer, maar dat neutrale is in dit geval een voordeel. Voeg pittige smaken toe en wat maizena voor de crisp en je hebt een supervleesvervanger zonder meuk.
Fattoush is een Libanese salade, die ideaal is voor het voor verwerken van allerlei lekkere restjes groenten en kruiden. Door de munt- en peterselieblaadjes, komijn en citroen heb je een ware smaakexplosie op je bord.
Broodbakken is iets magisch. Je weegt netjes je bloem, gist en water af. Je kneedt er een deeg van. Je laat het rijzen op een warme plek en schuift het vervolgens in de oven. Even later voltrekt zich een wonder in de oven, je huis ruikt heerlijk naar Italië en je tovert een knapperig brood uit de oven!
Pesto maken is een koud kunstje. Je mixt gewoon wat ingrediënten met een staafmixer en je hebt een heerlijke smaakmaker voor pasta, soep, risotto en bruschetta. Neem nou deze op het eerste gezicht rare combo uit de buurt van Genua. Het is een pasta met aardappel en sperzieboon. Maar de pesto die je er op het laatst door husselt, maakt het echt af!
Kaassoufflé is absoluut mijn guilty pleasure. Ik maak hem heel kazig en ik gebruik geen kant en klaar geraspte kaas uit van die zakjes. In mijn soufflé gaat een mengelmoesje van wat ik in huis heb: belegen boerenkaas, gruyère, parmezaan, comté. Geen jonge kaas dus. Eet dit met een knapperige baguette en een salade. Bijvoorbeeld een waldorfsalade.
Eerlijk gezegd ben ik niet zo dol op vleesvervangers uit de supermarkt. Ze smaken laf of juist bremzout. Ik herinner me van vroeger de notenballetjes, die -je voelt hem al aankomen- gewoon lekker naar noten smaken.
Caponata is een soort groentezoetzuur met veel aubergine en het staat bol van de smaken. Je proeft de oosterse invloeden van de Siciliaanse keuken.
Deze salade heeft maar een paar ingrediënten maar de combinatie maakt dat hij naar meer smaakt. Aromatische anijs met een fruitige touch van sinaasappel en een bittertje van de olijf.
Zelf pasta maken is een heerlijk werkje. Gouden regel daarbij is dat je er de tijd voor moet nemen. Maar je wordt er ruimschoots voor beloond, want deze pasta is al prima met een sliertje olijfolie en wat parmezaanse kaas. Nog beter: maak, terwijl je de pasta in elkaar flanst, meteen de saus. Dit recept is een klassieker van de Italiaanse kookboekenschrijver Marcella Hazan. Ook hier doet de tijd wonderen: je gooit twee blikken tomaten met wat roomboter en een ui in een stevige pan en laat het alleen maar sudderen. Aan het eind van de rit heb je heerlijke saus voor bij je pasta.
Salade Niçoise geeft mij altijd zo'n heerlijk zomers vakantiegevoel. Het leek me leuk om een variatie te bedenken op de tonijn en ansjovis. De knapperige stukjes gerookte tofu, met een vleugje tamari geven een speciaal "randje" aan deze salade.
Ik word altijd heel blij van een geurig bordje rijst met een flinke schep curry eroverheen. Voordeel van deze curry is dat je hem aan kunt passen aan wat er in je groentela ligt. De eerste keer maakte ik hem met bloemkool. De keer daarna met broccoli. En vandaag had ik een pakketje pastinaak in de aanbieding. Allemaal lekker, zolang je je een beetje aan de hoeveelheden houdt.
Wat ik zo lekker vind aan moussaka is de combi van de heerlijke romigheid van de bechamelsaus en het frisse van de tomatensaus. En natuurlijk de subtiele kruiden die je bij iedere hap proeft.
Als je tijd over hebt en wat minder mooi ogende groentes in je groentelade, is het tijd om zelf bouillon te trekken. Helemaal niet moeilijk en lekker als je zelf risotto of soep wilt maken
In Italië worden de sterren van de hemel gekookt. Maar deze variatie op de echte Ragù bolognese is voor Italianen onverteerbaar. De ingrediënten voor die geweldige saus uit Bologna liggen officieel vast. Maar dat wil niet zeggen dat deze variatie zonder vlees niet smakelijk is...
Ik ben dol op aardbeien met slagroom. Als april zijn einde nadert kun je de rode rakkers weer kopen en aan de bak gaan. Het leukste van deze shortcakes is eigenlijk dat het kleine bouwpakketjes zijn. Laagjes luchtige koek met daartussen slagroom met aardbeien.
Miso is een gefermenteerd goedje, dat oorspronkelijke uit Japan komt. Het is gemaakt van gefermenteerde soja. Tot zover de harde feiten. Ik vind miso gewoon fantastisch. Het geeft je doodgewone groente en pasta in een handomdraai een heerlijk hartige smaak.
Als jij ook zo van knapperig gebakken aardappeltjes houdt en van rap, probeer dan eens gebakken gnocchi. De bite ervan is onweerstaanbaar, helemaal als je er lekkere spinazie met wat extra romigheid aan toevoegt!
Spinazie is zo’n groente die bijna overal bij past. Ik combineer hem graag met pasta. Als je gewassen spinazie koopt heb je in een vloek en een zucht een heerlijk groentegerecht op tafel.
Deze tosti is lekker en heel makkelijk in elkaar te draaien. Hij zit een beetje tussen een hartig wentelteefje en een bruschetta in. En hij is een ideale manier om van je oude brood af te komen.
Als je van de volle, diepe smaak van tomatensaus houdt en de vleesachtige textuur van geroosterde aubergines is deze pasta alla Norma echt een toppertje.
Lente betekent voor mij ook lente-eten. Als het voorjaarszonnetje schijnt krijg ik zin in lekker frisse salades en mogen zware, vette gerechten de aftocht blazen! Ik wil graag mijn nieuwste voorjaarssalade met gegrilde courgette, bloemkool en erwtjes met je delen.
Mijn favoriete vleesvervangers zijn peulvruchten. Die staan bol van de eiwitten. En je kunt er heerlijke stoofpotjes mee maken. Neem nou dit boterbonengerecht.
Deze risotto bevat naar verhouding lekker veel vulling. Hij smaakt daardoor naar meer. Als je veel tijd hebt maak je zelf eerst groentebouillon. Maar met een bouillonblokje is deze risotto ook al heel lekker en ben je sneller klaar;
Ik maakte voor het eerst kennis met shakshuka, toen ik naar een Israëlische tv-serie keek. Ik zag een gezin smikkelen van een grote pan met tomaten, paprika’s en eieren. Het bleek hun ontbijt te zijn. Onze Hollandse bruine boterhammen met kaas steken wel heel bleekjes af bij dit kleurrijke ontbijtje. In mijn recept voeg ik cannelliniboontjes toe, die maken er een volwaardig avondmaal van.
Als je houdt van een stevig ontbijt, heb ik een heerlijk recept voor je. Deze granola eet je met een flinke bloeb yoghurt en een appeltje. Reken een halve appel per persoon. Als je daar 2 flinke scheppen van deze granola over strooit (50 gr) heb je de hele ochtend geen honger meer. Het is dus een goed anti-snaai ontbijt.
Hoewel ik zeker niet vies ben van koolhydraten, vind ik deze tabouleh van bloemkoolkorreltjes lekkerder dan de klassieke variant met couscous. Hij is heerlijk fris door de groene kruiden en de citroen en de specerijen zorgen voor een kruidige smaak. Je kunt de kosten van al die verse kruiden (en plastic verpakkingen) drukken door bosjes groene kruiden te kopen bij de Turkse winkel, in plaats van bij de supermarkt.
Deze ratatouille heeft eigenlijk een dubbelfunctie. Je maakt een lekkere pastasaus en aan het eind van de rit pocheer je er je visje op gaar. Als je er wat pasta bij kookt hebt je een volwaardig maal.
Deze salade combineert de pittige smaak van knolselderij met de frisse smaak van een zurig appeltje. Hij is klaar in een handomdraai en leukt je pastamaaltijd op. Als lunchsalade smaakt hij ook prima bij een brood kaas!
In Italië is deze pasta een bekend gerecht. Het is een stevige, voedzame pasta en vaak wordt hij met veel bouillon geserveerd, als soep dus. Maar je kunt hem ook als een stevig pastagerecht maken. De pasta die gebruikt wordt is meestal klein en er zitten natuurlijk altijd kikkererwten in (de ceci). Voordeel van dit gerecht is dat je alles in één pan gooit. Dus weinig afwas!
Deze tortillas hebben een pittige, kruidige smaak. Ze zijn snel klaar en echt voedzaam. Door de dubbelgeklapte wraps met vulling en al aan beide kanten te bakken, krijg je een krokant laagje .
Vind jij koffie of thee ook zo saai zonder een koekje? Ik wel en vaak eet ik er dan veel achter elkaar, omdat ze zo lekker zijn. Als je deze koekjes bakt word je vast al blij als ze in de oven zitten. Ze ruiken zo heerlijk naar kaneel.
Dit gerecht heb ik samen met mijn zoon ontwikkeld. Het is lekker eenvoudig, je schuift de groentes met wat smaakmakers in de oven en je kookt de orzo gaar in bouillon. Als finishing touch bekroon je het gerecht met lekker romige burrata.
Salade Caprese is een voorbeeld van perfecte harmonie in de Italiaanse keuken: zoete tomaten met romige kaas en natuurlijk geurige basilicum. Afmaken met heerlijke olijfolie en een vleugje balsamico.
Hou jij ook zoveel van pompoen, in een lekker soepje of in een stoofgerecht? De zoetige smaak van pompoen kun je ook heel goed gebruiken in een frisse salade. Je grilt de pompoen eerst even met een paar smaakjes in de oven en combineert hem dan met veldsla, gemarineerde uitjes en nog wat andere ingrediënten. Als je de pompoen meteen uit de oven door je salade husselt, wordt de salade lekker warm en dat is vooral in de winter, heel lekker!
Een lekker verwarmend vegetarisch lunchgerechtje dat niet veel kost en super hollands is! Gewoon met een pot of blik bruine bonen uit je voorraadkast en wat groentes, die je misschien ook wel in je koelkast hebt liggen. Krijg je al honger? Aan de slag…..
Deze pasta is ontstaan op een luie zondag. Ik had geen zin om boodschappen te doen en vond gelukkig nog wat “vergeten groentes”. Ook had ik nog een staartje wijn en creme fraiche. Samen met wat pastavlinders werd het een lekker stevig maaltje.
Als het buiten koud is heb ik vaak zin in een warme lunch. En dan werp ik graag een blik in de koelkast om daar iets op te duikelen wat ik kan gebruiken. Voor een geinproviseerde lunch. Zo kwam ik op dit broodje hutspot. Ik had nog anderhalf ons hutspotgroentes liggen en een paar volkoren pitabroodjes. Ik combineerde dat met een paar plakjes kaas en wat mosterd en kruiden en toen was daar mijn lekkere warme broodje!
Als je rijst gaat koken, hou er dan altijd rekening mee dat je de volgende dag een heerlijk maaltje kunt hebben! Ik kook vaak meer rijst, dat scheelt energie. Onthoud dat 100 gram ongekookte rijst ongeveer 300 gram gekookte oplevert.
Worteltjes smaken vaak een beetje flauw. In de Marokkaanse keuken voegen ze er graag wat kruidige smaakjes aan toe en ook sinaasappelsap. Vind ik een heerlijke combi! Ik heb dit keer waspeen gebruikt, ideaal voor luie koks. Je kunt natuurlijk ook bospeen kopen en die schrappen!
Zelfgemaakte gnocchi zijn veel lekkerder dan die voorverpakte uit de supermarkt. Omdat ik de eieren achterwege laat en daardoor minder bloem hoef toe te voegen worden de gnocchi heel lekker licht.
De lekkerste soep uit mijn jeugd is Soupe au pistou. Deze soep had mijn moeder in ons gezin geïntroduceerd in de vorm van een onappetijtelijk blikje uit een supermarché. We aten het op een camping in Zuid-Frankrijk en waren onder de indruk van dit geurige groentesoepje. Aan de hand van de ingrediëntenlijst hebben we soep “nagekookt” toen we weer thuis waren. Eigenlijk is het een groentensoep, die je op smaak maakt met een basilicumpasta met knoflook en parmezaanse kaas.