Daan’s bijkletskoekjes
Daan’s bijkletskoekjes
Verwarm de oven voor op 180/200 graden
Hak de noten, maar dit mag best een beetje grof.
Hak de boter in stukjes en doe die, samen met de basterdsuiker in de mengkom van je keukenmachine of mixer.
Rasp de helft van de schil van de citroen/sinaasappel en doe deze er meteen bij. Klop goed romig en doe ook je eitje erbij.
Doe in een andere diepe kom (kan ook je weegschaalkom) de bloem, de havermout, het zout, de kaneel en de bakpoeder en roer alles goed door elkaar.
Nu mogen achtereenvolgens: het havermoutmengsel in delen, de rozijnen (of cranberries) en de noten in de mengkom bij het botersuikermengsel en mix of roer tot een goed samenhangend deeg.
Als je deeg klaar is, kun je er met je handen (strooi vooral wat bloem op je werkblad) een of twee worsten van ongeveer 5 cm doorsnee van kneden. Verpak de deegworst in plasticfolie en leg zeker een half uur in de koelkast om op te stijven.
Daarna kun je er plakjes van snijden met een scherp mes van ongeveer 1 cm dik.

Of je maakt bolletjes, die je daarna plat drukt.
Het worden meestal een stuk of 18 koekjes.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. En leg de deegrondjes erop.
Bak af in ca. 13 à 15 minuten. Let ook op de onderkant van de koekjes. Die wordt in mijn oven wat sneller bruin, dus je kunt de koekjes ook na ca 10 minuten even omkeren.
Ingrediënten voor stuks
- 120 gr zachte boter of plantenmargarine
- 120 gr lichtbruine basterdsuiker (kan ook met iets minder)
- 1 ei
- 0,5 geraspte (bio) citroenschil of sinaasappelschil
- 120 gr bloem
- zout
- 0,5 tl kaneel
- 0,5 tl bakpoeder
- 120 gr havermout
- 60 gr cranberries of rozijnen
- 60 gr walnoten