Franse appelperentaart

Terug naar alle recepten
5 november 2023
Bakwerk

Franse appelperentaart

120 minuten 8 personen
  • Je begint met het maken van het deeg:

  • Doe bloem, suiker en zout in een beslagkom en roer goed om. 

  • Hak de boter in stukjes en doe die bij het bloemmengsel.

  • Nu hak je met twee messen de stukjes boter in kleinere stukjes en vermeng ze al hakkend met de bloem. Als het kleine klontjes geworden zijn giet je er het koude water bij (niet meteen alles, kijk even hoeveel water je nodig hebt). Kneed er nu vrij snel een samenhangend deeg van. Als het deeg te droog is doe je er nog wat water bij. 

  • Maak er een mooie deegbal van en verpak hem in plastic.

  • Laat minimaal een halfuur in de koelkast rusten.

  • Vet de bakvorm in en bestuif hem met bloem.

  • Rol het deeg uit tot een mooie, ronde lap en bekleed de vorm ermee. 

  • Zet de vorm afgedekt nog een halfuurtje te rusten in de koelkast.

  • Je kunt alvast aan de slag gaan met de amandelcrème.

  • Maal de amandelen fijn. Rasp de halve citroenschil.

  • Roer of klop de boter lekker zacht in een keukenmachine of met een garde. Roer er de suiker en citroenrasp door en klop verder totdat het een zacht en luchtig mengsel is. Giet er het losgeklopte eitje en de dooier bij en klop vrolijk verder. Nu mogen het vanille- extract en de gemalen amandelen erbij. Klop er tenslotte de bloem doorheen.

  • Haal het koud geworden deeg uit de koelkast en verdeel tweederde deel van de amandelcrème gelijkmatig over de deegbodem. 

  • Verwarm de oven voor op 180/200 graden en leg er alvast een bakplaat in, een richel onder het midden van de oven.

  • Schil de appelen en peren, snijd ze doormidden en haal het klokhuis eruit. Snijd er hele dunne plakjes van.

  • De ene helft van de taart beleg je met de appelsschijfjes, de andere met de perenplakjes: leg de plakjes in een rond waaierpatroon in de amandelcrème. Duw ze een beetje plat in de amandelcrème. 

  • De rest van de crème verdeel je voorzichtig over de fruitschijfjes.

  • Schuif de taart op de inmiddels hete bakplaat en bak ca 10 à 15 minuten, totdat het deeg bruin gaat kleuren.

  • Nu draai je de temperatuur in de oven omlaag, naar 160/180 graden.

  • Bak de taart nu weer 5-10 minuten en haal uit de oven.

  • Bestrooi de taart met een laagje suiker en bak hem in 20-25 minuten mooi bruin en gaar. Als de bovenkant te donker dreigt te worden, dek hem dan af met aluminiumfolie.

Ingrediënten voor personen

  • 2 rijpe handperen
  • 2 friszure appelen
  • suiker
  • lage taartvorm van 23 - 24 cm
  • Voor het deeg:
  • 200 gram patentbloem
  • 50 gram suiker
  • 95 gram boter
  • 6 el koud water of iets meer
  • 0,25 tl zout
  • Voor de amandelcrème:
  • 100 gram zachte boter
  • 90 gram suiker
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 eierdooier
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram gepelde amandelen
  • 1 el patentbloem
  • 0,5 citroen, gebruik alleen de rasp er van

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Nieuwe reactie