Groentecurry met kikkererwten
Groentecurry met kikkererwten
Essentieel in curry is voor mij dat hij niet alleen lekker kruidig is, maar ook dat er een zuurtje aan toegevoegd wordt. In dit geval zijn dat de tomaatjes uit blik en een beetje citroensap om het af te maken. Omdat de curry vegetarisch is heb ik kikkererwten toegevoegd, voor de eiwitten. De currypasta heb ik zelf gemaakt. Dat maakt de curry veel rijker van smaak. Als je snel wilt eten kun je natuurlijk ook voor kant en klare pasta kiezen.
Begin met de currypasta: snijd de groentes en kruiden redelijk fijn. Rooster het korianderzaad, het komijnzaad, de kardemompoeder, de kurkuma, de kaneel en nootmuskaat heel eventjes in een droge koekenpan totdat het lekker gaat ruiken. Dit hoeft niet, maar intensiveert de smaakjes wel. Schil de gemberwortel en snijd in stukjes, pel en hak de knoflook. Hak de rode peper, de citroengras (die moet je vrij fijn hakken, is nogal stug) en de sjalotjes en doe nu alles, ook de specerijen, bij elkaar in de vijzel of keukenmachine en maak er een mooie pasta van. Voeg er wat water aan toe om het smeuïger maken. Doe het in een potje met evt een laagje olie erop als je hem wilt bewaren.
Pel en snipper de ui en knof en fruit dit aan in een grote hapjespan met sliert olijfolie.
Voeg de currypasta toe en bak kort mee. Doe er de bloemkool bij en bak ook even mee.
Voeg dan de tomatenblokjes toe en de kokosmelk.
Als het kookt doe je de deksel op de pan en zet het vuur op laag. Zachtjes pruttelen voor minimaal 15 min. Doe er op het laatst de kikkererwten en warm daarna nog goed door.
Intussen kook je de rijst en hak je de koriander.
Hak ook de nootjes grof.
Giet de rijst af en doe in de pan met de deksel erop. Laat even staan.
Proef de curry: evt citroensap en/of zout toevoegen en bestrooi rijkelijk met de koriander en de nootjes.
Ingrediënten voor personen
- Voor de currypasta
- 4 cm gemberwortel
- 2 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 1 sjalot
- 1 tl korianderzaad
- 1,5 tl komijnzaad
- 0,5 tl kardemompoeder
- 0,5 tl kurkuma
- 0,5 stengel ciroengras
- mespunt kaneel
- mespunt nootmuskaat
- Voor de curry zelf:
- 2 el van de currypasta
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 350 gram bloemkool
- 140 gram uitgelekte kikkererwten
- 200 ml tomatenblokjes uit blik
- 200 ml kokosmelk
- verse koriander
- 50 gram cashewnoten
- 175 gram rijst
- citroensap naar smaak
Reacties
Heerlijk