Pasta pesto met piepers en boontjes
Pasta pesto met piepers en boontjes
Maak een dubbele hoeveelheid van deze pasta. De volgende dag kun je hem namelijk koud eten. Met een paar tomaatjes, zongedroogde tomaatjes en wat balsamicoazijn heb je een heerlijke zomerse salade. Serveer er wat geroosterde sneetjes focaccia bij, waar je wat olijfolie over sprenkelt.

Aan de slag met de pesto. Dat kan ook eerder op de dag. Dan kunnen de smaken goed intrekken.
Gebruik gerust de stengels en de blaadjes van de basilicumplant, als je de pesto in je staafmixer maakt. Als je een vijzel gebruikt is het makkelijker om alleen de blaadjes te gebruiken. Je hebt dan natuurlijk wel meer basilicum nodig.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan, totdat ze lichtbruin kleuren. Laat afkoelen.
Hak de stengels en blaadjes van de basilicumplant in grove stukken. Pel en snipper de knoflookteen. Rasp de Parmezaanse kaas, en weeg de helft af voor de pesto.
Doe nu alle ingrediënten in de mengbeker, ook de olijfolie, en maal tot je een fijn en egaal sausje hebt. Voeg, als het te dik is nog wat olie toe. Proef even en voeg evt nog wat zout en peper toe. Doe de pesto in een jampotje en zet in de koelkast.
Was de aardappelen en droog ze af. Snijd ze met de schil er nog omheen in stukjes. Maak de sperzieboontjes schoon en snijd ze één of twee keer door.
Zet een grote kookpan met water op en doe er een flinke theelepel zout bij. Kook de aardappelblokjes eerst 2 minuten en doe er daarna de boontjes bij. Kook nu nog ca. 6 minuten en proef of de groentes beetgaar zijn.
Vis alles er met een schuimspaan uit en kook de pasta bijna beetgaar in het groentewater.
Voeg de piepers en boontjes toe en kook nog even mee, totdat alles gaar is.
Giet af en vang een kopje kookvocht op. Doe het pastamengsel terug in de warme kookpan en doe de deksel erop. Doe 5 el pesto in een kommetje en verdun dit met een paar lepels kookvocht. Roer door de pasta en maal er flink wat peper overheen. Proef of er genoeg pesto doorheen zit en serveer met de overige Parmezaanse kaas.
Ingrediënten voor personen
- Voor de pesto:
- 40 gram basilicum (blaadjes en stengels)
- 1 teen knoflook
- 25 gram pijnboompitten
- 5 el olijfolie
- 50 gram Parmezaanse kaas
- Voor de pasta:
- 300 gram pasta, bijv. trofie, fusili, trenette
- 250 gram sperzieboontjes
- 250 gram beetje kruimige aardappelen
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 5 el vers gemaakte pesto