Fattoush met eigen franje
20 september 2023
Salade
Fattoush met eigen franje
30 minuten
4
personen
Heerlijk in deze fattoush zijn bijvoorbeeld komkommer, allerlei soorten rijpe tomaten, watermeloen, paprika, radijs, rucola, rode ui, oud (pita-)brood, halloumi of feta. Maak er maar een kleurige combinatie mee.
- Halveer de komkommer in de lengte en schraap er met een theelepel alle zaadlijsten uit. Snijd de komkommerhelften daarna in halve plakjes. Snijd de tomaten in partjes of plakjes. Snijd de rode ui in ragfijne halve maantjes. Of gebruik ingemaakte uitjes. Snijd de watermeloen in blokjes. snijd de muntblaadjes in stukjes en snipper de peterselieblaadjes.
- Als je andere groentes hebt, snijd die dan ook in hapklare stukken.
- Doe de olijfolie in een koekenpan en verhit. Pel ondertussen de knoflookteen en plet hem met een mes. Bak die gebutste knoflookteen even mee met de hete olie en vermeng goed met de olie. Temper het vuur en vis de knof eruit. Bak de pitastukjes in een paar minuutjes mooi bruin in de knoflookolie. Schep ze uit de pan met een schuimspaan en leg op een bord om af te koelen. Bestrooi met een beetje zout en peper.
- Maak een dressing van citroensap, honing, extra vergine olijfolie, komijn en wat zout en peper. Proef even of de smaak naar je zin is. Voeg evt nog wat zout, olie of honing naar smaak toe.
- Snijd de halloumi in plakjes en bak ze even aan beide kanten aan in de koeken- of grillpan.
- Doe de komkommer, watermeloen, tomatenpartjes, of andere groentestukjes, munt, peterselie en rode ui in een saladekom. Meng er de pitastukjes doorheen Schenk de dressing erover, meng de salade goed en strooi er wat sumak overheen. Drapeer er de halloumistukjes overheen en evt nog wat munt- en peterselieblaadjes.
Ingrediënten voor personen
- 1 komkommer
- 400 gram tomaten (kleine trostomaatjes, cherrytomaten, etc., als ze maar lekker zoet zijn)
- 1,5 el olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 pitabroodje of ander stuk oude brood, in kleine stukjes gesneden
- 0,25 tl sumak
- 200 gram schoongemaakte watermeloen
- 1 el gehakte muntblaadjes en wat extra voor garnering
- 1 el gehakte peterselieblaadjes en wat extra voor garnering
- 0,25 rode ui in ragfijne halve ringen
- 100 gram halloumi
- Dressing:
- 2 el citroensap
- 4 el extra vierge olijfolie
- 1 tl honing of iets meer
- 0,25 tl komijn