Focaccia met rozemarijn

Terug naar alle recepten
5 augustus 2023
BroodWeekend koken

Focaccia met rozemarijn

150 minuten 4 personen

Deze focaccia is makkelijk om te maken. Vers uit de oven smaakt dit brood goed bij de borrel (met nog meer olijfolie), bij soep en bij stoofschotels (lekker dopen).

Je kunt een focaccia heel makkelijk bewaren: snijd dikke plakken brood af, verpak ze in plastic en vries ze in. Als je de broodplakjes uit de vriezer even in de tafelgrill roostert komt de smaak nog beter tot zijn recht.


Maak het deeg in een keukenmachine of met je handen in een grote deegkom.

Schud de bloem in de kom en giet er de gistkorrels bij. Roer even om in een kuiltje in het midden van je kom. Giet er 2 el olie bij en het lauwe water. Strooi het zout helemaal aan de buitenste rand van de kom. Het zout mag niet meteen in aanraking komen met het gist, dat remt het rijsproces af. Kneed nu tot een samenhangend geheel en ga hiermee door tot je een net niet plakkerig deeg hebt; ca. 8 à 10 minuten in de keukenmachine en ca 15 minuten als je het met de hand doet. Het deeg moet nu echt elastisch aanvoelen. Maak er een mooie bal van.

Vet een grote beslagkom goed in met olie en doe er de deegbal in. Dek af met een vochtige theedoek en laat het een uur rijzen, of totdat het deeg ongeveer in volume is verdubbeld, op een warme plek.





Ondertussen ris je de rozemarijnnaaldjes van de takken.


Na de eerste rijs vet je een bakblik of flinke braadslee in. Mijn bakplaat is 30 x 35 cm.

Hevel je deeg vanuit de kom over op de bakplaat en spreid het uit over de plaat. Vorm er een plat, afgerond brood van, terwijl je met je vingertoppen zachtjes kuiltjes in het deeg drukt.


Besprenkel het hele brood royaal met olie (2 of 3 el) en steek overal naaldjes rozemarijn in het deeg.


Laat het deeg ca. 40 minuten rijzen op een warme plaats. Warm in het laatste kwartier rijstijd alvast de oven voor op 200/220 graden.

Na het rijzen maak je met je vingertoppen voorzichtig weer overal kuiltjes in het deeg. Bedruppel het brood opnieuw met olie. Strooi er wat grof zeezout overheen.




Bak het brood ongeveer 15 à 20 minuten. Als de onderkant niet goed gaar is, kun je het brood nog even omdraaien en nog 5 minuten bakken. Zorg vooral dat je oven goed heet is. Als de temperatuur te laag is, moet het brood te lang bakken en dan wordt het te droog.


Je kunt eindeloos variëren met toppings: ik maak de klassieker met rozemarijn en grof zout, maar je kunt dit brood ook aftoppen met kerstomaatjes, olijven, geroosterde paprika etc.



Ingrediënten voor personen

  • 500 gram patentbloem
  • 1 zakje droge gist van 7 gram
  • 7 el olijfolie of iets meer
  • 300 ml lauw water
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1,25 tl zout
  • grof zout voor over het brood

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Nieuwe reactie