Gnocchi met salie
Gnocchi met salie
Gebruik de aardappelen met schil er nog omheen. Spoel ze goed af onder de kraan en zet een pan water op. Gooi de piepers er in en kook ze ongeveer 20 à 25 minuten, totdat ze zacht zijn als je er met een vork in prikt. Giet ze af in een vergiet en spoel ze even af met koud water, anders is pellen geen pretje.
Pak een flinke wijde schaal, pel je piepers en
knijp ze fijn in de pureeknijper (of stamp ze fijn) boven die schaal.
Strooi er een halve theelepel zout over (of minder) en flink wat versgemalen peper. Roer goed om.
Nu doe je er een flinke kwak bloem bij (begin met 100 gram) en kneed zachtjes tot een deegje, dat stevig is en niet meer plakt. Als het plakt doe je er nog wat bij Maar meer dan 150 gram is niet aan te raden. Dan worden de gnocchi niet meer lekker licht en luchtig. Kneed het tot een mooi deegje en leg een grote plank klaar als onderlegger. Want nu ga je het deeg uitrollen.
Verdeel je deeg in pakweg 8 stukken en rol ze uit tot lange worsten. Ze moeten allemaal ongeveer even dik zijn en een doorsnede hebben van ongeveer 2 cm, da’s de dikte van een flinke vinger.

Bestuif die worsten met bloem.
Pak een scherp mes en snijd ze in plakjes, die ongeveer even groot zijn.

Je kunt ze indrukken met een vork, ziet er wat sjieker uit. Bekijk anders even filmpje van gnocchi maken op Youtube. Bebloem de gnocchi nog lichtjes, voor het anti-plak effect. Laat e.e.a. even rusten.
Zet een loeigrote pan water met zout op. Doe de gnocchi in het kokende water en kook totdat ze komen bovendrijven. Haal ze er met de schuimspaan uit en laat uitlekken in een vergiet.
Smelt intussen voor de salieboter de klont boter/margarine zachtjes in een steelpan. Doe er op het laatst de salieblaadjes bij.
Doe de gnocchi in een schaal en giet er de boter bij en strooi er royaal peper en evt zout over. En misschien wat parmezaan?

Ingrediënten voor personen
- 500 gr kruimige aardappel
- 50 gr roomboter of plantenmargarine
- 150 gr bloem voor door de gnocchi en nog wat extra bloem voor het bestuiven van de plank en de gnocchi zelf.
- 8 blaadjes salie
- parmezaanse kaas naar smaak