Pappardelle met tomatensaus alla Marcella

Terug naar alle recepten
19 mei 2023
HoofdgerechtVegetarisch

Pappardelle met tomatensaus alla Marcella

60 minuten 3 personen

Pel de ui en snijd hem in de lengte doormidden. Doe de inhoud van twee blikken hele tomaten in een sudderpan en voeg de uihelften en de roomboter toe. Strooi er een flinke snuf zout overheen en breng dit aan de kook.

Zet de pan op een laag vuur en zorg daarbij dat de saus zachtjes blijft sudderen. Roer regelmatig in de saus en over de bodem. Duw tijdens het pruttelen de grote stukken tomaat een beetje kapot.

Dit mag zeker drie kwartier à een uur doorsudderen, terwijl je de pasta maakt.



Je kunt het pastadeeg met de hand maken, maar ook met de keukenmachine. Het uitdraaien van de pastavellen, waar je linten van gaat snijden is wel makkelijker met een pastamachine. Je krijgt dan mooie, dunne lappen. Echter. met een deegroller kun je dit ook fiksen. Als je nog nooit zelf pasta hebt gemaakt is het beter om je pastadeeg met “gewoon” tarwebloem te maken. Dit geeft een veel soepeler deeg.

Je gebruikt dan voor 3 personen 200 gram witte bloem.


Kneed (met machine of hand) van het bloem, een flinke snuf zout en de eieren een samenhangend deeg. Het mag absoluut niet droog aanvoelen, eerder nog een pietsie plakkerig. Daar kun je later nl. altijd nog wat bloem aan toevoegen.

Voeg dus gerust een of twee eetlepels water toe en kneed nog even een paar minuten door. Voor wat extra soepelheid kun je ook nog een eetlepel olijfolie toevoegen.

Daarna wikkel je het deeg in plastic en laat je het minimaal een halfuur in de koelkast rusten.


Bestuif je deegmatje of aanrecht royaal met bloem. Ook tijdens het uitrollen gebruik je extra bloem. De deegslierten mogen absoluut niet aan elkaar gaan plakken.

Verdeel je deeg in handzame stukken van zo’n 70 gram. Dat maakt de lappen die je uit gaat rollen wat handzamer.

Rol het deeg uit met je pastamachine of deegroller tot langwerpige, dunne lappen. Als je extra lekkere pappardelle wilt, strooi dan blaadjes verse kruiden op een pastareep (verwijder de takjes van de kruiden; ze maken je pasta kapot) Leg daar een andere reep pasta op en rol uit. Maak lange, rechthoekige lappen, die je straks makkelijk in deeglinten kunt snijden.



Als je alle deegstukken hebt uitgerold tot ongeveer 1 millimeter, kun je de bestoven deeglappen losjes oprollen en in reepjes van 2 cm breed snijden. Haal de rolletjes los en leg ze bijvoorbeeld op een met bloem bestoven theedoek of hang ze aan een pastarekje te drogen.





Zet een grote pan met water en zout op. Doe de pastalinten in de pan en kook ze in een paar minuten beetgaar.


Lekker met de tomatensaus en misschien nog wat parmezaan.

Ingrediënten voor personen

  • Voor de pasta:
  • 100 gram durum tarwegriesmeel
  • 100 gram patentbloem
  • 2 eieren
  • el water
  • evt. verse basilicum-, oregano- en/of salieblaadjes
  • Voor de tomatensaus:
  • 2 blikken tomaten (liefst van Italiaans merk)
  • 75 gram roomboter
  • 1 ui

Reacties

11 februari 2024Ilona

Heerlijke saus, ik heb er nog een beetje rode wijn door gedaan

Nieuwe reactie