Boterbonenstoof

Terug naar alle recepten
17 april 2023
VegetarischHoofdgerecht

Boterbonenstoof

45 minuten 2 personen

Je kunt dit gerecht eten met een knapperig broodje, maar als je houdt van een crispy accent on top, kun je ook pangrattato maken voor over deze stoofpot.

Pangrattato is een broodkruimmengseltje uit de Italiaanse keuken dat nog wat extra smaak toevoegt. Je kunt dit maken met oud brood zonder korstjes, dat je in de keukenmachine fijn maalt. Maar Panko, Japans broodpaneer, is hier ook heel handig en vooral sneller voor.


Begin met het schillen en hakken van de groentes:

Pel de ui en knoflook en hak de ui en snipper de tenen knoflook. Leg eenderde deel van de knoflook even apart voor de pangrattato. Boen de citroen goed af en rasp voor de pangrattato.

Snijd de bleekselderij in kleine blokjes.

Hak de gedroogde tomaatjes in snippertjes.

Hak de verse tomaten in stukken

Rits de tijmnaaldjes van de takjes.

Giet het blik boterbonen leeg in een zeef en spoel goed af, zodat je het muffige vocht kwijt bent. Laat maar even uitlekken in de zeef.


Zet een wijde braad- of hapjespan op het vuur, giet er 1 el olie in en verhit. Gooi er de uitjes in bak zachtjes 3 minuutjes uit. Doe er de bleekselderij, knoflook en pompoenblokjes bij en bak zachtjes aan voor ongeveer 10 minuutjes. Zet lager als het te hard bakt, het moet zachtjes gaan. Doe er de laurier, oregano en paprikapoeder bij en een flinke snuf zout en peper. Bak ca 1 minuut en voeg de tomatenpuree, de wijn en de gedroogde tomaten. Bak even aan en doe de verse tomatenblokjes erbij en 50 cc water. Breng aan de kook en laat 15 minuutjes op een zacht vuurtje pruttelen.


Tijd voor de broodkruimtopping:

Zet een koekenpan op het vuur en verhit 1 eetlepel olijfolie. Voeg de broodkruim, citroenrasp en rozemarijnnaaldjes toe en bak op niet al te hoog vuur totdat het broodkruim lichtjes bruin kleurt. Voeg dan het overgebleven gesnipperde teentje knoflook toe en bak nog even mee. Voeg een flinke snuf zout en wat peper toe en zet uit. Doe over in een schaaltje.




Doe de uitgelekte bonen bij de stoof en roer om. Laat nog ongeveer 5 minuutjes sudderen en strooi er de verse tijm overheen.




Schep de bonenstoof op in diepe bordjes en bestrooi rijkelijk met de pangrattato. Een stukje brood erin dopen is heerlijk.

Ingrediënten voor personen

  • 1 blik boterbonen (die grote witte)
  • 300 gram tomaten
  • 100 gram rode uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 200 gram flespompoenblokjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl paprikapoeder
  • Snuf chiliflakes
  • 75 ml witte wijn
  • 1 tl oregano
  • 1 el gehakte verse tijmnaaldjes
  • 1 laurierblad
  • 2 el olijfolie
  • 5 gedroogde tomaten op olie
  • 1 el tomatenpuree
  • rozemarijn

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Nieuwe reactie