Orzotto rosso

Terug naar alle recepten
22 oktober 2023
Hoofdgerecht

Orzotto rosso

30 minuten 2 personen

Orzotto is een shorttrack variant van risotto. Het is een rijstvormige pasta en het heeft een kortere kooktijd dan risotto. Door gekookte bietjes te gebruiken ben je in een mum van tijd klaar.

  • Snipper de uien en de knoflook. 

  • Hak de gekookte bietjes in kleine blokjes en doe hetzelfde met de knolselderij.

  • Zet de waterkoker aan met het benodigde water.

  • Zet een flinke pan op het vuur met een stevige bodem en verhit de olie.

  • Smoor de ui, selderijblokjes en knoflook een paar minuten en kruid met flink wat peper. Bak de orzo even kort mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee.

  • Schenk de wijn erbij en breng aan de kook. Kook even mee en voeg water, laurierblad en bouillontablet toe.

  • Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken en roer af en toe goed over de bodem. Als het te droog kookt voeg je nog wat heet water toe.

  • Ondertussen snipper je de peterselie.

  • Hak de walnoten grof. Als je tijd hebt is het lekker om de notenblokjes even kort te roosteren in een hete koekenpan met een drupje olie. Strooi er op het laatst een beetje zout overheen.

  • Roerbak de bietblokjes kort aan in een beetje olie in een koekenpan. Blus af met de balsamico en strooi er wat chiliflakes overheen. Warm even goed door, dek af met een deksel en zet het vuur uit.

  • Als de orzo beetgaar is (of als je wilt, wat zachter van korrel, kook dan iets langer) voeg je de bietjes toe en schep even om. 

  • En proef even of er nog wat zout of peper bij kan.

  • Maak af met de walnoten en peterselie.

Je kunt er naar smaak wat Parmezaanse kaas over strooien, maar het hoeft niet.





Ingrediënten voor personen

  • 1 rode ui
  • 1 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 140 gram orzo of riso
  • 130 ml lichte rode wijn
  • 350 ml heet water
  • 0,33 bouillonblokje
  • 1 laurierblad
  • 250 gram gekookte rode biet
  • 150 gram geschilde knolselderij
  • 1 el balsamico azijn
  • 2 el tomatenpuree
  • 40 gram walnoot
  • chili flakes en zwarte peper
  • 5 takjes peterselie
  • 25 gram geraspte parmezaan (voor de kaasfreaks)

Reacties

2 november 2024Ans en Piet

Wat hebben we gesmuld van dit gerecht. Opvallend was de combinatie met de knolselderij. Een super combinatie.

22 februari 2024Ilona

Ook al weer zo lekker. Rustig aan met de chili flakes. En vergeet de balsamico niet!

Nieuwe reactie