Groen met rood stamp
Groen met rood stamp
Schil de piepers, snijd ze in helften en spoel ze af. Laat ze plonzen in een pan met water en een flinke snuf zout.
- Verwarm de oven voor op 175/190 graden.
Beleg een ovenplaat met bakpapier. Maak de spruitjes schoon en hak ze in tweeën of vieren als ze uit de kluiten gewassen zijn.
Ris de naaldjes van de rozemarijntakjes en hak ze fijn. Vermeng de eetlepels olie met de balsamico azijn, de knoflook uit de pers, wat versgemalen peper, de paprikapoeder, een pietsie zout en de rozemarijnnaaldjes. Roer dit goed om met de stukjes spruit.
Hak de tomaatjes in twee helften als ze groot zijn. Besprenkel ze met een beetje olie, peper en zout. Hak de ui in grove stukken en doe er ook wat olie en peper en zout overheen. Goed door elkaar mixen. Vlei de spruitjes op de ovenplaat. Ernaast de tomaatjes en daarnaast de stukjes ui.
Schuif de groentes in de oven.
Zet de aardappelen op het vuur en kook ca. 20 minuten. Of tot ze lekker zacht zijn geworden.
Hak de kaas in kleine blokjes. Check de groentes tussendoor. Het kan zijn dat de uitjes iets eerder bruin zijn dan de spruitjes. Haal ze er dan iets eerder uit. Ik reken ongeveer 20 minuten voor het roosteren van de groentes.
Laat de groentes als ze mooi bruin zijn nog 5 minuten in de oven, die je dus wel uit zet. Zo worden ze nog iets zachter.

Giet de piepers af. En houd wat kookwater achter.
Doe wat mosterd bij de aardappelen en een scheut kookwater (eerst een beetje en kijk hoeveel vocht er bij moet voor een mooie puree). Stamp de aardappelen fijn. Voeg wat lekkere olijfolie toe voor de smeuïgheid.
Haal de groentes uit de oven.
Strooi de groentes en de kaas door de puree en hussel.
Nu even proeven of er nog zout of peper bij moet. Of mosterd.
Ingrediënten voor personen
- 350 gram schoongemaakte spruitjes
- 200 gram mini tomaatjes of snoeptomaatjes
- 2 rode uien
- 800 gram kruimige aardappelen
- 120 gram komijnekaas
- 1,5 dl afgietwater van de aardappelen of iets meer
- 0,5 el pittige mosterd
- 0,5 tl paprikapoeder
- 2 takjes rozemarijn
- 3 el olijfolie om de spruitjes te roosteren (en nog wat extra voor door de puree)
- 1 teen knoflook uit de pers
- 1 el balsamico
Reacties
Leuk om te horen!
Lekker Daan, vooral de komijnekaas erin!
Een heerlijke stamppot met lekkere bites. Bas eet ook spruitjes in Korea.