Pasta met linzenbolognese
Pasta met linzenbolognese
Eigenlijk is deze saus de volgende dag het allerlekkerst. Maar je kunt hem ook meteen opeten…….
Pel de ui en de knoflook en hak beiden fijn. Haal de zaadjes en ingewanden uit de rode peper en snipper fijn. Maak wortel en bleekselder schoon en hak in mooie, kleine stukjes.
Ris de tijmblaadjes van de takjes tijm. Of hak de peterselie als je die in huis hebt. Allebei mag ook.
Giet de linzen af in een vergiet en spoel ze ook af.
Zet het vuur aan boven een grote hapjes- of steelpan. Doe er de roomboter bij en bak de ui, rode peper, wortel en bleekselderij gedurende 5 minuutjes zachtjes op matig vuur. Gooi er de knoflooksnippers bij en rasp er nootmuskaat en peper overheen. Bak even mee gedurende een minuut. Bak daarna de tomatenpuree even mee. En voeg de tomaten uit blik met vocht en al toe. En het water, de wijn en het bouillonblokje. Breng weer aan de kook en roer goed om.
Laat zo’n 20 minuten pruttelen op een laag vuurtje. Roer regelmatig even om en voeg evt wat heet water toe. De saus mag niet te droog worden. Daarna doe je de linzen bij de saus. En sudder ze nog 10 minuten mee.
Zet intussen een pastapan met water en wat zout op en kook die gedurende de laatste ca 10 minuten van de saus beetgaar. Bewaar bij het afgieten wat kookwater, kun je gebruiken voor de saus.
Doe de pasta bij de saus in de pan en voeg eventueel nog wat kookwater toe. Verwarm nog even alles en roer goed door elkaar.
Strooi de verse kruiden er overheen. Proef even of het goed op smaak is. Een lepeltje sojasaus geeft evt nog wat extra power.
Ingrediënten voor personen
- 40 gram roomboter
- 150 gram rode uien
- 3 tenen knoflook
- 150 gram bleekselderijstengels
- 150 gram wortel
- 0,5 rode peper
- 0,5 groentebouillontablet
- 1 blik tomaten met sap
- 100 ml rode wijn
- 1 mespunt geraspte nootmuskaat
- 150 ml heet water of meer
- 35 gram tomatenpuree (1 blik is 70 gram)
- 250 gram linzen uit blik
- verse tijm en/of platte peterselie
- 180 gram penne, fusilli of spaghetti
- 1 scheutje sojasaus of tamari
Reacties
Erg lekker vooral door de wijn