Pastinaaksoep met mosterd
Pastinaaksoep met mosterd
Was de pastinaken en droog ze af met een keukenpapiertje en snijd in stukjes. Dit mogen best een beetje lompe stukken zijn, ze gaan straks toch gepureerd worden.
Scheur de lelijke preistukken van de prei af. En snijd de wortelplak er ook af. Je kunt verder gewoon de hele prei gebruiken, ook de donkergroene stukken. Snijd de prei in de lengte een keer door en daarna in halve ringetjes. spoel af in een zeef en laat even uitdruipen. Pel en hak de ui en de knoflook in stukjes. Hak de peterselie en houd apart.
Verhit de olie in een soeppan en bak de ui gedurende 3 minuten zachtjes uit. Voeg daarna de knoflook, de prei, peterseliewortel, de tijm, peper toe en bak 5 minuten. Het gaat nu heel lekker ruiken naar tijm! Roer regelmatig om.
Zet intussen je waterkoker aan met het benodigde water.
Voeg het kokende water toe en de bouillontablet. Roer goed door. Zet de deksel een beetje schuin op de pan.
Breng aan de kook en laat 10 min. zachtjes koken.
Voeg de mosterd toe en roer de creme fraiche erdoor en warm nog even door. Roer goed en pureer de soep met de staafmixer. Voeg zout en eventueel wat citroensap toe.
Verdeel de soep over kommen, bestrooi met gehakte peterselie.
Ingrediënten voor personen
- 500 gr pastinaak
- 1 prei
- 1 flinke sjalot
- 1 tl citroensap
- 2 tenen knoflook
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 bouillontablet
- 4 takjes platte peterselie
- 800 ml kokend water
- 2 el grove mosterd
- 2 el crème fraîche