Paddestoelenstoof met rode wijn

Terug naar alle recepten
3 december 2023
HoofdgerechtStoofschotel

Paddestoelenstoof met rode wijn

55 minuten 4 personen

Doe de gedroogde paddestoelen in een maatbeker. Giet er het lauwe water bij. Laat dit minstens een half uur weken.


Snijd alle verse paddestoelen in grove stukken. Maak de uien en knoflook schoon en hak ze in stukjes. Schil de knolselderie en pompoen en snijd ze in blokjes. Haal de naadjes van de rozemarijntakken af en hak ze fijn. 


Verhit de boter in de braadpan en bak de paddenstoelen met tijm en peper in ca. 5 minuten op redelijk hoog vuur bruin. Voeg paprikapoeder toe en wat zout en bak nog een minuutje. Roer regelmatig.


Neem de paddenstoelen uit de pan. Verhit een flinke scheut olijfolie in de pan en bak de ui 5 min. op matig vuur.


Voeg de knoflook en rozemarijn toe en bak 1 min. mee.

Voeg de knolselderie en de pompoen toe en bak even mee. Dan de bloem even kort meebakken. Voeg de rode wijn toe, de balsamico, de tamari, de mosterd, de gebakken paddestoelen en de gedroogde paddestoelen met het weekwater. Breng het geheel al roerend aan de kook.


Laat de stoof 15 a 20 min. op laag vuur zachtjes sudderen. Roer regelmatig. Het mag absoluut niet droogkoken, voeg evt wat heet water toe als dat nodig is. Als groentes beetgaar zijn, de paddestoelen lekker zacht en er een klein laagje ingekookte saus in de pan zit is de stoof klaar.


In de tussentijd verhit je het water en de melk met wat zout voor de polenta in een pan met dikke bodem. Als het kookt roer je er de polenta doorheen. Zet het vuur laag en kook de polenta al roerend in ca. 8 minuten. Als het een aardappelpuree-achtige massa is geworden, roer je er nog een flinke scheut olijfolie doorheen. Voeg wat peper toe en evt naar smaak een schep parmezaan.


Snijd de peterselie fijn en strooi die over de stoof.

















Ingrediënten voor personen

  • 500 gram kastanjechampignons
  • 300 gram oesterzwammen
  • 30 gram funghi porcini (gedroogd)
  • 600 ml lauw water om de funghi te wellen
  • 60 gram boter
  • 1,5 tl paprikapoeder
  • 2 rode uien
  • 4 tenen knoflook
  • 400 gram knolselderij
  • 400 gram pompoen of winterwortel
  • 2 el tarwebloem
  • 300 ml rode wijn
  • 2 el mosterd of iets meer
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 el tamari of sojasaus
  • 3 takjes peterselie
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 tl gedroogde tijm
  • olijfolie
  • Voor de polenta:
  • 250 gram polenta
  • 900 ml water
  • 400 ml melk
  • evt. parmezaan

Reacties

24 september 2024Ilona

Lekker en niet moeilijk. Ik ga het voor mijn schoonzus maken, die nogal kritisch is. Maar hier kan ze niets op aan te merken hebben

27 februari 2024Gerry du Chatinier

Echt de smaak die in het recept beschreven wordt, vol van smaak! Heerlijk aroma. Veel te veel gemaakt, dus er ligt nog lekker wat te wachten in de diepvries voor een volgende keer als er zich een luie kookdag voordoet!

Nieuwe reactie