Gebakken restjesrijst met franje uit de groentelalala
Gebakken restjesrijst met franje uit de groentelalala
Koude rijst van de vorige dag (ja, ook zilvervliesrijst) wordt supercrispy als je die opbakt met lekkere oosterse smaakjes en restjes uit je groentela. Je kunt er een eitje bij doen, vegetarische kipstukjes of pinda’s, die je even roostert in de koekenpan.
Mocht je geen groenteresten hebben, dan kun je ook altijd kant en klare groentemixen gebruiken natuurlijk. Dan ben je sneller klaar. Reken op 150 à 200 gram groentes per persoon.
Doe er wel altijd vers gesneden uitjes, knoflook, rode peper en gember bij. Die geven pit aan dit heerlijke gerecht.
Ook lekker zijn: chinese of witte kool, taugeh, champignons, wortel, erwtjes etc.
Begin met het snijden van de groentes:
Eerst de prei, snijd de lelijke bladen eraf en ook het kontje. In de lengte snij je hem eenmaal door en daarna in halve ringetjes. Doe het in een vergiet en spoel alle zand eraf. Laat uitlekken.
Spoel of veeg je bleekselderij af en snijd hem in kleine stukjes. Snijd ook wat selderijgroen, als je dat hebt. Is lekker om er op het laatst overheen te strooien.
Spoel de paksoi af en hak grof en laat ook uitlekken.
Pel de uien en hak grof, pel de knoflook en hak fijn.
Schil de gemberwortel en hak mooi fijn. Snijd de steelaanzat weg van de rode peper en snijd hem met zaadjes en al fijn (als je niet zo’n pittig typ bent, snijd de zaadjes dan weg). Hak de koriander grof.
Hak de kip fijn of gebruik kant en klaar gesneden nepkippestukjes.
Doe een eetlepel olie in de wok en bak de kip/veggie stukjes al roerbakkend mooi bruin aan alle kanten. Je kunt er een beetje sojasaus op doen, maar omdat je de kip later bij het pittige groentemengsel doet, vind ik dat niet nodig. Schep de kip uit de pan en doe over op een bordje.
Veeg de pan schoon en doe er weer een eetlepel olie bij. Doe de uistukjes erbij en de knoflook, gember en rode peper en bak op niet al te hoog vuur ca 5 minuutjes. Schep af en toe om, het mag niet donker gaan kleuren.
Voeg dan de prei en de paksoi toe, of de andere groentes die je in huis hebt. En bak kort op redelijk hoog vuur. De groentes mogen nog beetgaar zijn. Doe er de sojasaus of tamari bij en de sesamolie en roer om. Schep uit de pan.
Veeg je pan schoon en haal de rijst tevoorschijn. Gooi wederom olie in de wok. Nu 2 eetlepels. Bak de rijst, al omscheppend, mooi bruin en knapperig. Ja het vuur mag wel wat hoger, als je er maar bij blijft. Je hebt wel wat geduld nodig, het duurt wel eventjes, totdat de rijst echt knapperig en bruin wordt.
Voeg dan de kip en de groentes toe en schep goed door elkaar. Zorg dat alles lekker heet is. Mocht je er één of twee eitjes bij willen doen, kluts ze dan even en voeg toe. Bak al roerend even mee, totdat het ei gestold is.
Strooi er het selderijgroen overheen. En/of de koriander. En zet de sojasaus, de sambal en een limoentje op tafel voor de liefhebbers.
Ingrediënten voor personen
- 300 gr koude gekookte rijst
- 3 el koolzaad- of zonnebloemolie
- 100 gr paksoi
- 150 gr prei
- 100 gr bleekselderij, liefst met wat groen eraan
- 1 paar takjes verse koriander
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 150 gr kippedij of vegetarische kipstukjes
- 0,5 rode peper
- 4 cm gemberwortel of iets meer
- 2 el sojasaus of tamari
- 1 tl sesamolie
- 1 limoen
- sambal