Toffe tofu met geblakerde groentes en meer
24 september 2023
VeganHoofdgerecht
Toffe tofu met geblakerde groentes en meer
70 minuten
2
personen
- Om die heerlijke korst op je tofu te krijgen moet je korte metten maken met al dat overtollige vocht in de tofu.
- Snijd het stuk tofu in plakken van ongeveer een centimeter dik en wikkel ze in twee schone theedoeken (gewassen zonder wasverzachter). Je kunt ook een paar lagen keukenpapier gebruiken. Leg er een zware plank en wat ander zwaars bovenop (bijv een stapeltje kookboeken), zodat je in een halfuurtje veel vocht uit de tofu drukt.
- In de wachttijd kun je de groentes wassen en snijden en de marinade maken voor de tofu.
- Maak de winterwortel schoon en hak hem in stukjes.
- Maak de prei schoon en snijd hem in de lengte door. Daarna in grove stukken. Roer de neutrale olie met de vadouvan om. Meng met de wortel- en preistukjes. Zet even apart.
- Pel en snijd de ui doormidden. Snijd halve ringen. Pel en snipper de knoflook. Schil en snipper evt de verse gember.
- Maak de tofumarinade: vermeng de zonnebloemolie, chiliflakes, komijn, koriander, gember, tamari, gesnipperde knoflook en de maizena tot een sausje.
- Haal de tofuplakken uit de doeken en snijd er kleine blokjes van. Verwarm de oven voor op 175/190 graden en drapeer een groot stuk ovenpapier op de bakplaat. Vermeng in een schaal de tofublokjes zorgvuldig met de uiringen en de marinade.
- Verdeel de tofublokjes over de bakplaat met ovenpapier. Zorg dat er nog plek is voor de groentes, die gaan er pas later bij. Schuif in de oven en bak 10 minuten. Haal de tofu dan even uit de oven, leg er de groentes met vadouvan naast en schuif terug in de oven. Bak nu nog ca. 20 minuten, totdat de tofublokjes en groentes bruin en knapperig zijn geworden.
- Intussen kook je de noedels.
- Maak het sausje voor de finishing touch:
- Meng in een kom de notenpasta (of pindakaas/tahin) met de tamari, balsamico, gembersiroop en sesamolie. Voeg wat peper toe en roer glad. Als de noedels bijna gaar zijn, kun je de eetlepels kookvocht door het sausje roeren.
- Schep de noedels op de borden. Drapeer er de tofu met uitjes overheen. Leg er de groentes naast en schep er wat van het sausje overheen.
Ingrediënten voor personen
- 250 gram tofu (de stevige)
- 1 rode ui
- Groentes:
- 300 gram winterwortel
- 300 gram prei (lelijke delen er van af gehaald)
- 2 el neutrale olie
- 1 el vadouvan
- Tofu marinade:
- 0,75 el maizena
- 1,5 el zonnebloemolie
- 0,25 tl chiliflakes (of meer)
- 0,5 tl komijn
- 0,5 tl korianderpoeder
- 0,5 tl gemberpoeder of stukje gesnipperde verse gemberwortel
- 1 el tamari of sojasaus
- 1 teen knoflook
- 170 gram noedels
- Sausje voor de noedels:
- 2 el amandelpasta, pindakaas of tahin
- 0,75 el balsamico
- 1 tl tamari (of wat meer)
- 1 tl gembersiroop
- 0,5 el sesamolie
- 2 el kookvocht van de noedels
Reacties
29 mei 2024Gerry du Chatinier
Tofu in de oven,een geweldig idee!Heerlijk kruidig en krokant.Prima combinatie met de pittige groente!
2 maart 2024Ilona
Zo is tofu wel lekker!
